Even voorstellen...

Erna IJben • 29 mei 2023

'gaan voor wat jij belangrijk vindt'

Hi, van harte welkom op mijn website ernacoaching.nl. Mijn visitekaartje als persoonlijke coach.


ik ben Erna IJben. Woonachtig in Zwolle, getrouwd met Jerry. Samen vormen we een samengesteld gezin met 5 kinderen, waarvan alleen de jongste nog thuis woont.


Ik geniet van het leven en gun het jou om je leven ook voluit te leven. Naast genieten had en heb ik ook zeker mijn uitdagingen in het leven. Ook ik beland natuurlijk wel eens in situaties die ik moeilijk vind. Wellicht herken je het. Je kunt dan het gevoel hebben dat de dingen jou overkomen, in plaats van dat jij zelf de touwtjes in handen hebt.


Als coach ben ik er om samen met jou te bekijken hoe je de regie kunt (her)pakken. Een leven waarbij je zelf aan het stuur zit en kunt gaan voor wat jij belangrijk vindt, dat gun ik iedereen!

Een oneindige nieuwsgierigheid naar menselijk gedrag en een sterke interesse in persoonlijke ontwikkeling, vormen de rode draad in mijn leven. Deze interesse resulteerde dat ik na jaren aarzelen de opleiding tot Professional Coach ben gaan volgen. Deze opleiding, mijn eigen levenservaring en mijn brede ervaring in het bedrijfsleven komen volledig tot zijn recht in mijn werk als coach. 

Je kunt via het contactformulier op mijn website je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan kunnen we samen bekijken of en wat ik voor jou als coach kan betekenen.


Erna



door Erna IJben 18 oktober 2024
Toen ik jaren geleden aan het herstellen was van een hartinfarct, kreeg ik een kaart met deze tekst erop. Toepasselijk op dat moment, want ik was gefrustreerd. Mijn lichaam had me in de steek gelaten en bij elke poging mijn leven zo snel en normaal mogelijk te vervolgen, werd ik direct teruggefloten. Maanden heeft deze tekst op het prikbord gehangen als friendly reminder voor mezelf.... Stap voor stap kende ik zeker wel. Ik had een aantal x de halve marathon gelopen en die kilometers had ik destijds niet zomaar in de benen. Ze werden met veel moeite bij elkaar getraind tijdens het voorbereiden. Dus het principe van de kleine stapjes was mij niet onbekend. Ik denk dat vanuit een situatie waarin alles normaal is, je een doel voor ogen hebt en daar rustig over kunt nadenken hoe dit te bereiken, wij het nemen van kleine stappen meestal wel als zinvol en effectief ervaren. Maar wanneer je leven overhoop ligt om wat voor reden dan ook, je relatie onder zware druk staat, je werk je totaal uitput, je gezondheid je in de steek laat - dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Niks kleine stappen! Je wilt juist met grote passen weg van die benarde situatie. Weg van dat nare, ongemakkelijke gevoel. Dan lijkt het nemen van grote, ‘snelle’ stappen toch veel aantrekkelijker! Maar tijdens deze dieptepunten helpt het juist om te kijken welke kleine stap je weer helpt de goede kant op. En dat is niet één stap waarmee je morgen van al je zorgen verlost bent. Dat is niet één stap van groot verdriet naar intens geluk. Het is een klein, ogenschijnlijk nietszeggend stapje in die richting die jou weer vóóruit brengt. Een stap die misschien 1% is van alle stappen die je nog moet gaan zetten. Maar het is de stap die je uiteindelijk brengt waar je wilt zijn. Ik ben inmiddels weer helemaal gezond. Ik heb misschien wel 1000 kleine stapjes moeten zetten om te komen waar ik nu ben. Als je ervoor staat, lijkt het serieus onmogelijk: die ontelbare, vele, kleine stappen. Maar echt, het kan. Stap voor stap.  Heb jij een kleine stap vooruit nodig? In je relatie? Je gezin? Op je werk? Of als het gaat om je gezondheid? Wees welkom🤎
door Erna IJben 7 juni 2024
De lat hoog leggen, het beste uit jezelf halen – daar is niets mis mee. Het levert mooie prestaties op. Het is een mooie eigenschap als je gedreven bent om je leven zo goed mogelijk te leven. Het wordt lastig als alles wat je doet perfect moet zijn. Dat je altijd een goed resultaat nodig hebt om je goed te voelen. Dan gaat het ‘perfect moeten zijn’ met je aan de haal en neemt het leiding over jouw leven. Je gaat extreem controle gedrag vertonen of juist uitstellen. Keuzes maken lukt niet en schuif je voor je uit, of je gaat nóg harder je best doen. Als je je dit realiseert, is het waardevol om jezelf af te vragen of iets ook mag mislukken? Kun jij verdragen dat je een keer een verkeerde afslag neemt? Dat voelt zeker ongemakkelijk, je wilt er van weg. Maar dit onbehaaglijke gevoel wil jou iets vertellen. Ik ben ervan overtuigd dat juist deze situaties ons het meeste vormen en ons waardevolle lessen leren. Gaat alles altijd goed, dan groei je niet, sta je stil, ga je voorbij aan iets wat in jou juist gezien en gehoord wil worden. Perfect willen zijn heeft me jarenlang vastgehouden. Ik wilde het allemaal zijn: de perfecte dochter, (bonus)moeder, vrouw, vriendin, medewerker, leidinggevende, coach. Maar ik was en ben het niet. Ik val, ik leer, ik maak fouten, maak verkeerde keuzes, ik doe mensen pijn, ik aarzel, ik worstel. En ja, ik wil zeker het beste uit mezelf halen op alle fronten, ik leg de lat hoog. Maar perfect, nee. Dat ben ik zeker niet. En door dat te laten zijn zoals het is – soms lukt iets, soms niet – ervaar ik zoveel rust. Door alle pijnlijke en ongemakkelijke momenten heen leer ik dat ik - met mijn niet perfecte gedrag- mezelf als mens niet hoef af te wijzen! Daarbij komt dat in mijn niet perfect zijn ik heb gemerkt dat juist dáár de echte verbinding tot stand komt tussen mij en de ander. Door mijn niet perfect zijn, ben ik kwetsbaar, écht. En daar ontstaan prachtige verbindingen🤎
door Erna 20 december 2023
Een ander perspectief